Tuesday, January 13, 2009

Η δημιουργικότητα, κλειδί της επιτυχίας

Το 2009 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Το 2009 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας που θα διαρκέσει ολόκληρο το έτος, θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες συνέδρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την ευαισθητοποίηση στην ανάγκη εξεύρεσης δημιουργικών λύσεων για τα σημερινά προβλήματα.

Η ΕΕ έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη δημιουργική σκέψη ως κλειδί στην επιτυχία της παγκόσμιας οικονομίας. Η καινοτομία αποτελεί σημαντική συνιστώσα τόσο της δέσμης μέτρων της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, όσο και του σχεδίου για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία πλήττεται σήμερα από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Αν και το έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας English εγκαινιάζεται επίσημα στις 7 Ιανουαρίου με διάσκεψη και γκαλά στην Πράγα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια πρώτη εκδήλωση: συναυλία με όργανα κατασκευασμένα από... φρέσκα λαχανικά. Στο προσεχές μέλλον, οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν σειρά συζητήσεων με θέμα την ενθάρρυνση νέων πρωτοποριακών ιδεών και την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας.

Η σημερινή κοινωνία δίνει μεγάλη σημασία στη γρήγορη προσαρμογή και στις καινοτόμες λύσεις. Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βασίζεται όλο περισσότερο στη γνώση, είναι αναγκαία η αξιοποίηση του δημιουργικού της δυναμικού. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν να δέχονται τις αλλαγές και να είναι ανοιχτοί σε νέες στρατηγικές προσεγγίσεις.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Γιαν Φίγκελ, «Οι εκπαιδευτικοί έχουν καίριο, αλλά και δύσκολο ρόλο. Καλούνται ολοένα και περισσότερο να εξισορροπήσουν τις παραδοσιακές απαιτήσεις εκπαίδευσης με την ανάγκη να εφοδιαστούν οι νέοι και με άλλα προσόντα αναγκαία για την προσωπική τους εξέλιξη, όπως η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών».

Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα. Θα τροφοδοτήσει επίσης την πολιτική που εφαρμόζεται σε άλλους τομείς, όπως οι επιχειρήσεις και η απασχόληση.

Από:ec.europa.eu/news

No comments:

Post a Comment