Wednesday, January 14, 2009

Πανηγυρικοί εορτασμοί στις νέες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης Λιντς και Βίλνιους

Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου χιλιάδες ζευγάρια στροβιλίστηκαν στο ρυθμό ενός βιεννέζικου βαλς στην αυστριακή πόλη Λίντς. Λίγα λεπτά αργότερα, εκατοντάδες τραγουδιστές μαζεύτηκαν στις όχθες του Δούναβη για την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του “Rocket Symphony”, έργου του Βρετανού συνθέτη Ορλάντο Γκαφ ο οποίος χρησιμοποιεί πυροτεχνήματα αντί για τύμπανα και τρομπέτες.

Όμως, οι πανηγυρισμοί δεν έγιναν μόνο για την υποδοχή του 2009. Έγιναν κυρίως για την ανακήρυξη του Λιντς σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης DeutschEnglishfrançais .
Εφέτος, το Λιντς μοιράζεται τον τίτλο αυτό με τη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους , η οποία ξεκίνησε τη νέα χρονιά με ένα παραμυθένιο θέαμα ακτίνων φωτός που ετοίμασε ο Γερμανός καλλιτέχνης και μετρ του είδους Γκερτ Χοφ.

Τα φαντασμαγορικά πρωτοχρονιάτικα θεάματα ήταν μόνον η αρχή. Για τη χρονιά που έρχεται, οι δύο πόλεις υπόσχονται πολυάριθμες συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ. Επίσης, το Βίλνιους θα εγκαινιάσει το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, ενώ το Λιντς θα παρουσιάσει το νέο τμήμα του κέντρου ηλεκτρονικών τεχνών.

Οι πόλεις Λιντς και Βίλνιους έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των 39 ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν ανακηρυχθεί από το 1985 μέχρι σήμερα πολιτιστικές πρωτεύουσες, μια τιμητική διάκριση για την οποία διατίθενται αυτή τη στιγμή από κοινοτικά ταμεία 1,5 εκατ. ευρώ. Πολλές από τις πόλεις αυτές μεταμορφώθηκαν χάρη στο θεσμό αυτό, ο οποίος συχνά συνεπάγεται σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές τους. Τόσο το Λιντς όσο και το Βίλνιους είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται εδώ και χρόνια.

Το Βίλνιους είναι η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, με πληθυσμό πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και για αιώνες υπήρξε χωνευτήρι πολιτισμών, κυρίως του λιθουανικού, του πολωνικού, του ρωσικού και του εβραϊκού. Όμως, η εβραϊκή κοινότητα εξολοθρεύτηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης υποβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας.

Το Λιντς, με πληθυσμό 200.000 περίπου κατοίκους, αναπτύχθηκε κατά τη ναζιστική περίοδο σε βιομηχανική πόλη και οι ναζί σχεδίαζαν να την μετατρέψουν σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.

Εφέτος, η έκθεση με τίτλο "Η πολιτιστική πρωτεύουσα του Χίτλερ" θέτει στην κρίση του κοινού τα σχέδια αυτά των ναζί και παρουσιάζει το πώς οι τελευταίοι επηρέασαν την τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία στην περιοχή αυτή.

Το Λιντς και το Βίλνιους παίρνουν τη σκυτάλη από το Λίβερπουλ της Αγγλίας και το Στάβανγκερ της Νορβηγίας, που ήταν οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2008.

Πηγή:ec.europa.eu/news

No comments:

Post a Comment