Wednesday, January 14, 2009

Προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία

Η Επιτροπή χαιρετίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με πρόγραμμα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε την πολιτική συμφωνία η οποία επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Γεωργίας σχετικά με την πρότασή της για πρόγραμμα σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη χορήγηση φρούτων και λαχανικών στους μαθητές. Η αγορά και η διανομή φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα σχολεία θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα συμπληρώνεται με εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους στα κράτη μέλη που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία είναι να ενθαρρύνει την απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τους νέους, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, διατηρούνται συνήθως και σε μεγαλύτερη ηλικία. Παράλληλα με τη διανομή φρούτων και λαχανικών σε μια ομάδα-στόχο μαθητών σχολείων, το πρόγραμμα θα απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να καταστρώσουν στρατηγικές, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Κατά τις εκτιμήσεις 22 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα. Από αυτά περισσότερα από 5 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα, αριθμός που αναμένεται να αυξάνεται κατά 400.000 παιδιά κάθε έτος. Η καλύτερη διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην καταπολέμηση του προβλήματος αυτού. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την έναρξη του σχολικού έτους 2009/2010.

«Πολύ χαίρομαι για το γεγονός ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τόσο γρήγορα το σχέδιό μας» δήλωσε η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. «Έχει ζωτική σημασία να αποκτούν τα παιδιά καλές συνήθειες από μικρή ηλικία, καθώς τις διατηρούν και όταν είναι ενήλικες. Πολλά από τα παιδιά μας δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, και συχνά δεν γνωρίζουν πόσο νόστιμα είναι. Αρκεί ένας περίπατος σε οποιονδήποτε πολυσύχναστο δρόμο της Ευρώπης για να διαπιστώσει κανείς την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με τα υπέρβαρα παιδιά. Τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.»

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας – όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2 – που εκδηλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Καίρια πτυχή του υγιεινού διαιτολογίου είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών κατ’ άτομο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν επιτυγχάνουν το στόχο αυτό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα εμφανές στους νέους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία. Όσοι τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά την παιδική ηλικία εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο και ως ενήλικες. Όσοι τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά δεν αλλάζουν γενικά συνήθειες και, επιπλέον, μεταδίδουν τις συνήθειές τους στα παιδιά τους. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Από την άποψη αυτή, η δωρεάν διανομή των υγιεινών αυτών προϊόντων στα σχολεία μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Η ανάλυση των υφιστάμενων εθνικών πολιτικών που διενήργησε η Επιτροπή και οι διαβουλεύσεις με τους εμπειρογνώμονες κατέδειξαν ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερα τα οφέλη του προγράμματος στα σχολεία, εάν η διανομή φρούτων συνοδεύεται από μέτρα ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικά μέτρα, ώστε να εξηγείται στα παιδιά η σημασία των καλών διατροφικών συνηθειών. Θα ενθαρρυνθεί επίσης η δικτύωση διαφόρων εθνικών αρχών, οι οποίες διαχειρίζονται επιτυχώς προγράμματα για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν ήδη υπό διάφορες μορφές σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και αυτό το σχέδιο της ΕΕ αποτελεί την τέλεια βάση για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων.

Η Επιτροπή διαθέτει 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εάν θα συμμετάσχουν ή όχι. Τα προγράμματα θα συγχρηματοδοτούνται είτε κατά 50% από την ΕΕ και το κράτος μέλος είτε κατά 75% από την ΕΕ και κατά 25% από το κράτος μέλος στις λεγόμενες «περιφέρειες σύγκλισης», όπου το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ είναι χαμηλότερο, καθώς και στις ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιφέρειες. Τα κράτη μέλη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να προβλέψουν την υποχρεωτική οικονομική συμμετοχή των γονέων. Οι πόροι αυτοί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν υφιστάμενη εθνική χρηματοδότηση, αλλά θα ενθαρρύνουν τις συμπληρωματικές δραστηριότητες, είτε αυτές συνδέονται με υφιστάμενα προγράμματα είτε με την ανάληψη εντελώς νέων πρωτοβουλιών. Ασφαλώς, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν συμπληρωματικούς πόρους, εάν το επιθυμούν. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να χαράξουν στρατηγική από κοινού με τις αρχές δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τις διάφορες ομάδες συμφερόντων, η οποία φυσικά θα είναι προσαρμοσμένη στις εθνικές προτιμήσεις.

Πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με το πρόγραμμα για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία διατίθενται στο διαδίκτυο στην εξής διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/fruitveg/sfs/index_en.htm

No comments:

Post a Comment